Kızlık Zarının Bozulması Nasıl Olur?

Kızlık zarı, doğuştan var olan bir organdır. Kaygan ve değişik yapılara sahip olan kızlık zarlarının korunması geçmişten günümüze kadar önemini korumaya devam eden bir varlıktır. Kızlık zarının on bir farklı çeşidi mevcuttur. Normal kızlık zarı ufak bir deliğe sahip olan bir zar yapısıdır. Deliksiz olan kızlık zarı, yırtılmaya ve kanamaya daha fazla meyillidir. Bölmeli ve yarı bölmeli çeşide sahip olan kızlık zar modelleri ise yırtılmaya daha az meyillidir. Küçük delikli olan kızlık zarı da yine yırtılmaya az meyilli olan modellerden birisidir.

kizlik-zarinin-bozulmas%C4%B1

Tırtıklı olan ve çok delikli olan kızlık zarı tipleri ise, ilişki esnasında esner ve genişler. Dudaksı olan kızlık zarı ve yarımay şekline sahip olan kızlık sarı ise ilişki esnasında zorluk çıkarmaz ve yırtılmaz. Ancak bazen kişinin kendi bünyesine ve yapısına göre farklılıklar ve istisnalar olabilir. Bu durumlar sonucunda ise kızlık zarı yırtılabilir. Bazen kanamalı şekilde bazense kanamasız bir biçimde kızlık zarında yırtılmalar meydana gelebilir. Bu yırtılmalar ise kızlık zarı dikim işlemleri yapılarak kapatılabilir.

Kızlık Zarı Neden Bozulur?

Kızlık zarı, elbette ilk kez ilişkiye girildiğinde yırtılma olasılığı daha yüksektir. Ancak bazen, kızlık zarının farklı yapılarından ötürü ikinci ya da üçüncü kez zorluksuz ilişkiye girildiğinde, artık kızlık zarı dayanamaz ve yırtılır. Bazı kızlık zar tipleri ise ömür boyu yırtılmadan durabilir. Ancak kızlık zarının yalnızca ilişki esnasında yırtılmadığının bilinmesi gerekir. Kızlık zarı bozulması, çocukluk dönemlerinde de bazı durumlar sonucunda yırtılma ile neticelenebilir.

Kızlık Zarı Dikimi Nedir?

Vajinaya batan her hangi bir şey, giren her hangi bir şey, düşme, yaralanma ve kaza gibi durumlarda da kızlık zarlarında yırtılma meydana gelebilir. Kızlık zarının yırtılmasına sebep olan pek çok neden olabilir. Ancak en belirgin ev en net yırtılma, elbette ilişki esnasında meydana geliyor. Esnek ve yırtılmayan olan kızlık zar yapıları da mevcuttur. Kızlık zar yapısı yırtıldığı zaman, eski şeklini tamamen yırtılır ve resimde gördüğünüz kısımlardan en sonuncu kısımdaki gibi olur. Bu oluşum saniyeler ya da günler içinde meydana gelebilir. Farklı dakikalar ve zamanlar içerisinde oluşmasının nedeni de yine elbette farklı zar yapısına sahip olunmasından kaynaklanıyor. Oldukça önemli olan ve oldukça dikkat edilmesi gereken kızlık zar yapısı bozulmaya uğradığı takdirde, dikim işlemleri yapılarak eski haline döndürülebilir. Daha doğrusu tamamen deliksiz bir hale gelebilir. Yırtılmış, bozulmuş olan kızlık zarının kenarları tırtıklı hale gelir ve her ilişki esnasında da genişlemeye devam eder.

Aşağıda bozulmuş kızlık zarı modelleri, yırtılmış kızlık zarı modellerini görebilirsiniz. Solda dikim sonrası hali görülebilir.

kizlik-zari-neden-bozulur

Kızlık Zarı Bozulduğunda Ne Yapılması Gerekir?

Genellikle ilişki esnasında bozulmaya ve yırtılmaya uğrayan kızlık zarı, aslında başka sebeplerden ötürü de yırtılmaya uğrayabilir. Bu nedenle her zaman dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Farklı kızlık zar yapıları farklı şekillerde yırtılmaya uğramaz. Kızlık zar tipleri ne kadar farklı olursa olsun, yırtılma ve bozulma aynı şekilde neticelenir. Bu nedenle kızlık zarının dikimi de aynı olabilir.

Kızlık zarı istemsiz ve istek dışı yırtıldığı zaman ya da beklenmedik bir anda beklenmedik bir durumla bozulduğu zaman, dikilmediği sürece eski haline gelemez. Bu nedenle kızlık zarı yırtıldığı zaman derhal bu alanda en uzman olan doktorlar tarafından destek alınması ve dikim işlemlerine başlanması gerekir. Kızlık zarı dikimi oldukça kısa süren bir işlemdir ve kolaylıkla yapılabilir. Yaklaşık 1 haftalık bir süre içerisinde de dikim işlemleri iyileşmeye uğrar ancak dikimden sonra da her duruma dikkat edilmesi gerekiyor.

Kızlık Zarı Nerededir?

Kızlık zarı özellikle baskıcı toplumlarda oldukça önemlidir. Peki dillerden düşmeyen kızlık zarı nerededir? ​​​​​​Kızlık zarı vajinanın giriş noktasından 1-2 cm ileride olan bir zardır. Bu zar oldukça incedir ve sinir dokusu bulunmaktadır. Kızlık zarı bozulduğu zaman acı hissedilmesinin nedeni tam olarak bu sinir dokusudur. Tabii her konuda olduğu gibi bu konuda da istisnalar mevcuttur. Kimi kadınların kızlık zarı tamamen kapalı olabiliyor ya da hiç olmayabiliyor.

Bu tarz durumlarda bir jinekologdan yardım almak doğru olacaktır. Kızlık zarı her kadında incelik, kalınlık, esneklik gibi konularda değişiklik gösterdiği için her kadında ilk seferde bozulma olmayabiliyor. Bu da birtakım yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebiliyor. O yüzden insanları bu konuda bilinçlendirmemiz gerekiyor.

Kızlık Zarının Bozulması Belirtisi Nedir?

Aslında bu konuda çoğu insan ister istemez bilgi sahibi. Filmlere, kitaplara bile konu olmuş bir durum bu. Cinsel ilişkiye girildiği zaman kanama olduğu takdirde kızlık zarının bozulmuş olduğu anlamına gelir. Yine de bu kişiden kişiye değişen bir olgudur. Kızlık zarının esnekliğine bağlı olaraktan aşırı derecede bir kanama olabilir ya da hiçbir şekilde kanama olmama ihtimali de yok değildir. Genelde ilk cinsel ilişki sırasında bozulmakla beraber kimi insanlar da kızlık zarının kalın olması sebebi ile kanama olmayabilir.

Kızlık Zarı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Eğer bir kişinin kızlık zarının bozulup bozulmadığını-bakire olup olmadığını-öğrenmek istiyorsanız bir jinekolog yardımı ile bunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir jinekologdan randevu almak. Kızlık zarının kontrol edilmesi sırasında hiçbir şekilde jinekolojik alet kullanılmıyor. Basit bir muayene sayesinde kızlık zarını kontrol edebilirsiniz.

Bu gibi konuların hassas konular olduğu şüphesiz bir gerçek. Kimi toplumda kızlık zarına hiçbir önem atfedilmezken kimi toplumda ise kutsal görülebiliyor. İnsanların tercihlerine saygı duymalıyız lakin bu insanları bilinçlendiremeyeceğimiz manasına da gelmiyor. Bilinçsiz insan birtakım yanlış anlaşılmalar sebebi ile geri dönülmez hatalar yapabilir. Dediğimiz gibi bu oldukça hassas bir konu. Dikkatli olmak şart. Evet, kızlık zarı nerededir isimli konumuzun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarız faydalı bilgiler verebilmişizdir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024