Mikroçipli Aşılama Nedir?

Çocuk sahibi olamayan kişilerin çocuk sahibi olmasını kolaylaştıran bir yöntemdir. Mikroçipli aşılamanın diğer bir ismi çip bebek aşılama olarak bilinir. Kısır bireylere uygulanır ve gebe kalma şansını büyük oranda artırır. Bu işlemler esnasında özel solüsyonlar kullanılır. Bu solüsyonlar sperm kalitesini ve morfolojisini etkiler. Bozuk morfolojisi olan spermler bu yöntem için kullanılan milimetrik deliklerden geçemez. Sperm seçiciliği ise gebe kalma şansını yükseltir. Aynı zamanda sperm DNA’sı korunur ve hasar almamış olur. En kaliteli spermleri seçmek bu yöntem ile kolay ve mümkündür.

Mikroçipli Aşılamanın Normal Aşılamadan Farkı Nedir?

Aslında normal aşılama ile arasında çok fazla fark yoktur. İşleme hazırlık süreci aynı şekilde devam eder. Yumurta hücresi ilaçlar yardımıyla geliştirilir ve olgunluk zamanı geldiğinde çatlatma iğnesi yapılır. Mikroçipli aşılamada tek fark spermlerin hazırlık sürecidir. Kaliteli spermleri seçmek için özel geliştirilmiş çipler kullanılır. Aynı zamanda bu yöntemde santrifüj yapılmaz. Bu sayede sperm DNA’sı hasar görmemiş olur. Normal aşılama yönteminde kaliteli spermler seçmek için 2 farklı yöntem tercih edilir. Bunlar Gradient ve Swim Up yöntemidir.

Mikroçipli Aşılama Yöntemi Kimlere Uygulanır?

Mikroçipli aşılama yöntemine başvuran çiftlerin öncelikle sorunu tespit edilir ve soruna yönelik bir tedavi aşaması planlanır. Bu yöntem herkese uygulanmaz. Peki mikroçipli aşılama kimlere uygulanır?

Mikroçipli aşılama şu kişilere uygulanır:

  • Kısırlık tanısı konulan kişiler
  • Sperm kalitesi düşük olan kişiler
  • Sperm morfolojisi bozuk olan kişiler
  • Düzenli ve korunmasız ilişki sonrası başarı elde edemeyen kişiler

Bu kişilere uygulanabilen bir yöntemdir. Aşılamanın başarı oranının yüksek olması için bazı kriterler mevcuttur. Hasta seçimi, doğru tedavi, uygun sperm hazırlığı, doğru teknik kullanımı gibi faktörler başarı oranının yüksek olmasına yardımcı olur.

Mikroçipli Aşılama Fiyatları

Mikroçipli aşılama yöntemi için özel solüsyonlar ve kitler kullanılır. Bu yüzden normal aşılamaya oranla maddi olarak daha yüksek fiyat seçeneklerine sahiptir. Bu fark çok fazla değildir. Bu yöntemlerin yapıldığı özel hastaneler ve muayenehaneler bulunur. Kesin bir fiyat için bu yerler ile iletişime geçmek gerekir. Bu yöntem sayesinde bebek sahibi olma şansı büyük oranda artar.

Mikroçipli Aşılama Başarı Oranı

Mikroçipli aşılama yönteminin başarı yüzdesi çok merak ediliyor. Normal aşılamaya oranla başarı şansı daha yüksektir. Normal aşılama yönteminde gebelik şansı yaklaşık yüzde 15 ve 20 civarındadır. Mikroçip yönteminde ise bu yüzdelik dilim 30 ve 40 civarına kadar yükselir.

Diğer yöntemlere göre başarı oranın daha yüksek olduğu ispatlanmıştır. Uygun tedavi sayesinde kısa zaman içinde çiftler bebeklerini kucağına almış olur. Bebekler sağlıklı şekilde dünyaya gelir. Başarı oranının yüksek olması için aşılama zamanına dikkat etmek gerekir. Adetin 2 ve 3. günleri aşılama için uygun zamanlardır. Tedaviye bu süre zarfında başlanabilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024