Miyom Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

Miyom, birçok kadının korkulu rüyası olan ve rahimde gerçekleşen bir hastalık olmakla beraber, kadınların %30’unda rastlanan bir hastalıktır.

Miyom Ne Demek?

En sık görülen kadın hastalıklarının başında gelen miyom, kadınların üçte birinde görülen bir hastalıktır. Rahimde gerçekleşen bir hastalık olan miyom, rahim içine ya da dışına taşan iyi huylu kitlelerdir.

Miyomun başlıca oluşma nedenleri kesin olarak bilinmese de aşağıdaki sebeplerden oluştuğu tahmin ediliyor:

  • Genetik sebepler
  • Gebelik zamanında normalden fazla salgılanan östorojen hormonu
  • Fazla doğurganlık

Genellikle 30-40 yaş arası menopoza girme döneminde olan kadınlarda görülen miyom, tüm kadınların korkulu rüyası haline geldi. Hiçbir biçimde belirti göstermeden ilerler ve bu yüzden hastalığı fark etmeniz uzun sürebilir. En belirgin ve nadir belirtiyse karın-kasık etrafında oluşan ağrılardır. Cinsel ilişki sırasında ağrı hissediliyorsa bu da miyomun belirtileri arasına girebilir. Aynı zamanda miyom olan kadınların adetleri normalden daha uzun ve daha sancılı bir biçimde geçer. Adet döneminde daha fazla olan kanamalar da belirtiler arasındadır.

Miyom Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmediği takdirde oldukça tehlikeli bir hale gelen miyomlar hızlı bir biçimde büyür ve eğer bunun önüne geçilmezse istemeyeceğiniz tehlikeli durumlar doğabilir. Üstelik sizde olan miyom nadir görülen kanserli miyomlardan biriyse ve tedavi edilmezse kanser rahminizin etrafını tamamen sarabilir. Bu nedenle miyom tedavisinde geç kalmamakta oldukça fayda var.

Miyom Patlarsa Ne Olur?

Miyom, biyolojik olarak patlamaya elverişli değildir. Yani eğer hasta tedavi edilmezse kanama ve ağrı çok daha artar ancak patlama gibi bir olay söz konusu olmayacaktır.

Miyom Ağrısı Nereye Vurur?

Miyom, ağrılı bir hastalık olduğu için kadınlar için oldukça zordur. Miyom ağrısı en başta rahmin olduğu kasık kısmına vurur. İlk başlarda adet sancısıyla karıştırılabilen miyom ağrısı, adet sancısına göre daha uzun sürelidir. Ayrıca bele ve bacaklara da vurabilen ağrı, kadınların günlük hayatını çok etkiler. Beldeki ağrı doğrulmada zorluğa, bacaktaki ağrılar ise hassaslaşmaya ve yürümekte olan zorluğa sebep olur.

Kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize de sebep olan miyom, yaşama kalitesini oldukça düşürür. Başlarda duruş bozukluğuyla da bağdaştırılabilen bel ve bacak ağrısının nedeni hiç de tahmin etmeyeceğiniz miyom yüzünden olabilir. Bu nedenle uzun süren ağrılarınızda ya da halsizliklerinizde hekiminize başvurmakta ne olursa olsun fayda var.

Miyom Ameliyatı Nasıl Olur?

Miyom, içinde oluştuğu rahim alınmadığı müddetçe kendini tekrarlayabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle menopoza girmiş ve bir daha çocuk doğurmayı düşünmeyen hastalara rahmin de alınması tavsiye edilir.

Özellikle menopoza girmiş kadınlarda ikinci defa kendini yineleyen miyomun bu defa kanser riski taşıma olasılığı da olduğu için genellikle hastalar da rahminin alınmasını isteyebiliyor. Miyom ameliyatları ile de rahmin yapısına müdahale edebilmek mümkündür. Ameliyatın açık ya da kapalı yapılıp yapılamayacağı biraz da tedavi süresine ve miyomunuzun durumuna (büyüklüğüne/küçüklüğüne ya da sayısına) bağlıdır. Kapalı ameliyat, genellikle küçük ve kapalı ameliyatla alınabilecek miyoplar için kullanılır.

Miyomu almak için vajinadan giriş yapılır. Ancak miyom sayısı fazla ve kapalı ameliyatla alınacak büyüklükte değil ise açık ameliyat yapılır ve hasta cerrahi yöntem uygulayarak tedavi edilmiş olur. Açık ameliyatın daha kanlı ve daha zor olduğunu unutmamak lazım.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024