Birçok kadının korkulu rüyalarından biri, kemik erimesidir. Belki 50 yaşını geçtiyseniz ve minyon bir yapıdaysanız doktorunuz size bu durumdan bahsetmiştir. İşte tam bu noktada osteopeni ve osteoporoz kavramından bahsetmek gerekiyor. Peki, nedir bu iki kavram ve aralarındaki fark nelerdir? İçeriğimizde bu konuyla alakalı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Osteopeni Nedir?

Kemik gelişimi, anne karnındayken başlar ve ergenlik süreci tamamlanana kadar devam eder. Bu kemik dokusu, sürekli olarak yıkılır ve yenilenir. Ancak kemik gelişiminin iyi bir şekilde gerçekleşmesi için kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç vardır. Sağlam ve güçlü kemik dokusuna sahip olmak için özellikle gelişim sürecinde beslenmeye ve egzersizlere dikkat edilmedir.

İlerleyen dönemlerde kemik dokusunun yenilenmesi, yavaşlayabilir. Bu durumda kemiklerde olması gereken yoğunluk kaybolur. Kemik yıkımı hızlanır ancak yenilenme süreci daha yavaş hale gelir. Bahsedilen bu durum, osteopeni olarak adlandırılır. Yani kemiğin vücutta kaybolmasına osteopeni denir. Özellikle kadınlarda görülen bu hastalık için düzenli aralıklarla doktora gitmek önemlidir.

Osteopeni Belirtileri

Osteopeni, çok yoğun belirtiler vermez. Hemen hemen diğer hastalıklarla aynı semptomları gösterir. Bunlar, aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

·         Kemik Ağrısı

·         Hızlı Şekilde Kemik Kırılması

·         Düşük Kemik Yoğunluğu

·         Vücut Hareketi Eksikliği

Belirtilerin azalması için kalsiyum ve D vitamini yönünden zengin besinleri tüketmelisiniz. Çünkü düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları osteopeni nedeni olabilir. Aynı zamanda alkol, sigara tüketimi ve hareketsiz yaşam riski arttırır. Yıkım süreci hızlandığında kemik yoğunluğu düşer. İlerleyen aşamada bu durum kemik erimesine dönüşür.

Osteopeni teşhisi için kemik ölçümü yapılmalıdır. Tanı koyulduğunda çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulur. Ancak bunun yanında sağlıklı beslenme ve egzersizler yapmak oldukça önemlidir.

Osteoporoz Nedir?

Osteoporoz, kemik yoğunluğundaki aşırı düşüşten dolayı ortaya çıkar. Yaşlanmayla birlikte bu durum, kemiklerin gücünü kaybetmesine neden olur. Ancak osteoporoz, kemik dokusunun aşırı şekilde düşmesi durumudur. Kemiklerin aşırı kırılgan hale gelmesidir. Halk arasında bu hastalık kemik erimesi olarak bilinir. Osteoporozun kelime anlamı, süngerimsi kemik anlamına gelir. Genellikle el ve bilek kemiklerinde kırıkların nedenidir.

Ostoporoz Belirtileri

Erken dönemde genellikle kemik erimesi belirti vermez. Kemik yoğunluğunun azalmasıyla birlikte kırılma oluşmadığında veya ölçüm yapılmadığında sorun ortaya çıkmaz. Hastalık ilerlemeye başladıkça aşağıdaki belirtiler ortaya çıkmaya başlar:

·         Yoğun bel ağrıları

·         Kemiklerin eğrilmesine bağlı olarak boyun kısalması

·         Kamburlaşma

·         Çarpık duruş

·         Basit hareketlerde bile kırık veya çatlak

Yukarıdaki belirtiler, ostoporozun ilerleyen döneminde ortaya çıkar. Bu aşamaya geldikten sonra genellikle tedavi mümkün değildir.

Osteopeni ve osteoporoz arasındaki farklılık temel olarak kemik yoğunluğundaki azalma seviyesidir. Önüne geçmek için kalsiyum ve d vitamini almaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda hareketli yaşam tarzı belirlemeniz de çok önemlidir. Düzenli doktora giderek kemik ölçümüyle olası sorunun önüne geçebilirsiniz.

 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024