Sezaryen Sonrası Yara Yeri Bakımı

Sezaryen; doğum aşamasının, çeşitli nedenlere bağlı olarak ve ameliyat yapılması durumu sağlanarak yapılmasına bağlı olan bir işlemdir. Bu ameliyat sonrasında, rahimin üst kısmında bulunan kesik kısmın yara olması muhtemeldir. Yara olarak nitelendirilen kısım, ameliyat sonrası ortaya çıkan kısım olmakla birlikte; çeşitli bakımları ve tedavi sürecini gerektirir. Konuyla bağlantılı olarak; sezaryen sonra yara yeri bakımı için neler gerekir, bakım nasıl yapılır, ne sıklıkta yapılır, gibi konuların bilinmesi gerekir.

Sezaryen Sonrası Yara Yeri Bakımı İçin Neler Gerekir?

Sezaryen sonrası yara yeri bakımı için gereken farklı malzemeler vardır. Bu malzemeler, ameliyatın başarı durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilirken; ameliyat sonrası yaranın kapatılma durumuna bağlı olarak da değişim gösterir.

Sezaryen sonrası yara, yapıştırma yöntemi ile kapatılmışsa; doktor tarafından reçete edilen özel kremler, ağrı kesiciler ve losyonlar kullanılır. Benzer şekilde, sezaryen sonrası yara dikiş ile kapatılmışsa; dikişlerin zarar görmesini önleyen özel kremler ve yine doktor tarafından reçete edilen losyonlar kullanılır. Süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli durum ise, doktor önerisi dışında hiçbir ürünle bakım yapılmaması gerektiğidir.

Sezaryen Sonrası Yara Yeri Bakımı Nasıl Yapılır?

Sezaryen sonrası yara yeri bakımını yapmak için, ilk olarak doktor tarafından reçete edilen ürünlerin alınması gerekir. Bu ürünlerin kullanım sıklığı, eczanede bulunan görevliler tarafından üzerine yazılır. Kullanım zamanı gelen ürünler, sargı bezi açılarak yara üzerine doğrudan uygulanır.

Uygulama yapılırken; baskı uygulanmamasına, dairesel hareketler kullanarak ürünlerin temas etmesine ve bakımı yapan bireyin ellerinin temiz olduğuna dikkat edilmelidir. Gerekli temizlik durumu tam olarak sağlanamadığı zaman; enfeksiyon oluşması, yara durumunun iyi olması gerekirken daha kötü olması ve ilerleyen zamanlarda dikişlerin zarar görmesi durumu söz konusu olabilir. Bu sebeple hijyen durumuna özellikle dikkat edilmelidir. Bu işlemler sağlandıktan sonra, yeni bir sargı bezinden bir parça alınır.

Alınan parçanın yara yüzeyinin tamamını kapsayacak şekilde olduğuna emin olunur. Daha sonra kapatılır ve kullanılacak yardımcı parçalarla sargı bezinin sabit durması sağlanır. Bu işlem sonrasında, belirli süre içerisinde duş alınmaması gerekir. Ameliyattan sonraki iki gün geçmeden duş alınmaması, yara yeri bakımı yapıldıktan sonra geçen altı saat duş alınmaması faydalı olacaktır.

Sezaryen Sonrası Yara Yeri Bakımı Ne Sıklıkta Yapılır?

Sezaryen sonrası yapılacak olan yara yeri bakımı, yara durumuna bağlı olarak, belirli periyot aralıklarında sağlanır. Her kadın için aynı zaman aralığı geçerli olmamakla birlikte, üç ve altı saat aralıklarla bakım yapılması gerekir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024