Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar, farklı doğum kontrol yöntemlerini kullanır. Bu doğum kontrol yöntemlerinden biri de spiraldir. Günümüzde kullanım kolaylığından dolayı üreme çağındaki birçok kadının kullandığı en sık doğum kontrol yöntemidir. Peki, spiral nedir? Bu yazımızda spiralle alakalı merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.

İçindekiler

Spiral Nedir?

Spiral bir diğer adıyla rahim içi araç olarak bilinir. Bu araç, istenmeyen gebeliklerin önüne geçer. T şeklindedir ve rahme doğru yerleştirilerek uzun bir doğum kontrol yöntemidir. Koruma mekanizması, spermlerin rahimden geçerek tüplere geçişini engeller. Bunun yanı sıra sprem tarafından döllenen yumurtanın rahme tutunmasına engel olur. Koruyuculuk oranının yüksek olmasının dışında maliyeti de oldukça düşüktür.

Spiral Nasıl Takılır?

Spiral nedir?” sorusuna verdiğimiz cevaptan sonra nasıl takıldığına değinelim. Bu işlem, oldukça kolay şekilde gerçekleşir. Takılmadan önce doktor, jinekolojik muayene yapar. Rahim yapısı, bu muayene sırasında değerlendirilir. Herhangi bir engel olmaması durumunda vajinal spekulum takılır ve ardından vajinal temizlik yapılır.

Rahim ağzı bir aletle tutulup sabitlenir. Böylece spiral rahim ağzından içe doğru itilmeye başlar. Tepe kısmına spiral ulaştığında kılıf çekilir. Rahim ağzının olduğu yerden spiralin ipi kesilir. Son aşamada spiralin doğru biçimde yerleşip yerleşmediği kontrol edilir. Spiral takıldıktan sonra yılda bir defa muayeneye giderek gerekli kontrolleri yaptırmak önemlidir.

 

 

Spiral Kimlere Takılır?

Hamile kalmak istemeyen ve spiral takılmasında herhangi bir engeli olmayan kadınlara takılır. Ancak spiralin takılacağı kadınlar için belirli şartlar vardır. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

·       Daha önce bir doğum yapmış kadınlar

·       Emziren kadınlar için doğumdan 40 gün sonra

·       Vajinal enfeksiyon veya yara olmayanlar

·       Adet dönemi yoğun geçen kadınlar

·       Hammaddesine karşı alerjisi olmayan kadınlar

Spiral taktırmak isteyen kadınlar için öncelikle bilgi alınır. Özellikle bakıra karşı alerjisi olan kadınlar için farklı bir çeşit kullanılabilir. Eğer ki alerji durumu varsa hormonlu spiral takılabilir. Ancak spiralin takılmadığı durumlar da vardır. Aşağıdaki listede spiralin takılmama durumunu görmeniz mümkündür:

·       Vajinal enfeksiyon sorununu sık yaşayan kadınlar

·       Çoklu ilişki yaşayan kadınlar

·       Bakır alerjisi olanlar

·       Rahim boyutu küçük olanlar

·       Rahim şeklini bozan miyoma sahip olan kadınlar

·       Memede kötü huylu kist durumu yaşayanlar

·       Smear testi pozitif çıkanlar

Yukarıdaki durumları yaşayan kadınlar için farklı doğum kontrol yöntemleri vardır. Bunun için uzmana danışarak en uygun yöntem kullanılabilir.

Spiral Ne Zaman Takılır?

Spiral, adet döneminde takılan bir araçtır. Çünkü adet döneminde rahim ağzı açılır. Aynı zamanda herhangi bir gebelik durumunun olmadığı kesinleşir. Tüm bu durumlardan dolayı en doğru zamanlama adet döneminden sonrasıdır.

Spiralin takılması, doğumdan sonra da gerçekleşebilir. Ancak bu noktada dikkat etmek gerekir. Çünkü rahim gebeliğe bağlı olarak büyür. Spiral bu nedenle düşebilir. Bu duruma dikkat edilerek spiral doğum sonrası yerleştirebilir.

 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024