Tüp bağlatma, aile planlaması için gerçekleştirilen etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Özellikle çok fazla çocuğu olan ve bir daha hamile kalmak istemeyen kadınlar tarafından tercih edilir. Kalıcı korunma yöntemidir ve bu nedenle karar vermeden önce iyi düşünmek gerekir. Peki, tüp bağlatma nasıl yapılıyor? İçeriğimizde bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.

Aslında “Tüp bağlatma nasıl yapılıyor?” sorusu için doğrudan bir yanıt vermek mümkün değildir. Çünkü bu işlem için birden fazla yöntem vardır. Genellikle 30-35 yaşın üstündeki kadınlara, bir daha gebe kalmak istemedikleri takdirde önerilir. Aynı zamanda hastanın psikolojik durumunun da iyi olması gerekir. Birçok kişi, iyi düşünmeden tüp bağlattığında pişmanlık yaşar.

Tüp Bağlatma Yöntemleri

Şimdi merak ettiğiniz “Tüp bağlatma nasıl yapılıyor?” sorusuna değinelim. Bu işlem, sezaryen esnasında yapılabileceği aynı zamanda ayrı bir işlem olarak da yapılabilir. Ameliyata başlamadan önce genel veya lokal anestezi uygulanır. Doğum esnasında yapılmadığında laparoskopik yöntemlerle gerçekleşir. Kapalı ameliyat olarak gerçekleşen bu işlemde batın bölgesine küçük kesiler atılır.

Kesilerden içeriye kamera yerleştirilir. Böylece doku ve organların görüntüsü ekrana yansır. Fallop tüplerine ulaştıktan sonra özel cerrahi aletler yardımıyla tüpler yakılır.

Her işlem, 20 ila 40 dakika arasında sürer. İşlemle alakalı diğer yöntemler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

·         Tüplerin Bağlanması

·         Tüplerin Yakılması

·         Tüplerin Kesilmesi

·         Tüplerin Tamamen Alınması

Hasta, bir daha gebelik düşünmüyorsa tüpler yakılır veya tamamen alınır. Ancak ileride gebe kalmak istenirse tüplerin tekrar açılması gerekir. Bu durum göz önüne alınarak bir teknik uygulanır. Kapalı ameliyat olduğundan dolayı işlem sonrasında iyileşme hızlıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.

Tüp Bağlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşlem sonrasında hasta, dinlenmek üzere odaya alınır. Genellikle birkaç saat içinde hasta taburcu edilir. Ancak bazen bir gün boyunca gözlem altında tutulması gerekebilir. Hastalar, 2-3 gün içinde kendi gündelik hayatlarına devam edebilirler. Ancak ameliyattan sonra 1-2 saat sürecek mide bulantısı yaşanması normaldir. Bu durum, anestezinin etkisinden kaynaklanır. Dolayısıyla anestezi etkisi geçtiğinde mide bulantısı da ortadan kalkar. Hasta, anestezi etkisi geçtiğinde yemek yemeye başlayabilir.

Tüp bağlatma işleminden sonra birkaç gün boyunca araç kullanılmaması önerilir. Ameliyat sonrası bir veya iki gün boyunca ağrı yaşanması normaldir. Bu ağrıların düzeyini hafifletmek için doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Yine, hekim ameliyattan sonra kullanılması gereken ilaçları reçeteyle verir. Her ilacın belirtildiği gibi kullanılması, daha kısa sürede iyileşmek için önemlidir.

 

 

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024