Bebek sahibi olmak isteyen ancak korunmadan cinsel ilişkiye girmesine rağmen doğal yollarla hamile kalamayan kadınlarda denenen yöntemlerden biride tüp bebek tedavisidir. Peki, tüp bebek tedavisi nedir ve nasıl yapılır?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Kadından alınan yumurta hücresi ile erkekten alınan sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllenmesi sonucu elde edilen embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi sonucu elde edilen gebeliklere tüp bebek tedavisi adı verilmektedir. Özellikle de sebepsiz kısırlık sorunu ile mücadele eden çiftlerde tüp bebek tedavisi son derece başarılı sonuçlar vermektedir. Yine erkeklerde sperm sayısının düşük olması ya da sperm kalitesinin yetersiz olması ya da kadında yumurta rezervinin düşük olması gibi durumlarda da tüp bebek tedavisi son derece başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi aşamalı olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. İlk aşamada başvuruda bulunan çiftin hikayesi dinlenir ve bebek sahibi olmalarını engelleyecek bir sağlık sorunları olup olmadığı incelenir. Bunun ardından çift uygun bulunursa kadına adet dönemi için randevu verilir ve tüp bebek ilaçları kullanılmaya başlanır. Bu aşamada kadın sürekli olarak takip altındadır ve ultrason ile yumurta gelişimi yakından takip edilir.

Yaklaşık 10 gün sonra yumurta gelişimi tamamlanır ve yumurta uygun olgunluğa ulaşır. Bu aşamada yumurta çatlatma iğnesi yapılır ve bu iğneyi takip eden 36. gün itibari ile yumurta toplama işlemine başlanır. Toplanan yumurta erkekten alınan sperm ile döllenerek embriyo elde edilir. Yapılan embriyo transferi sonrasında 12. günde gebelik testi yapılarak tedavinin sonucu belirlenmektedir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024