Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek tedavisi, kişilerin çeşitli yöntemleri deneyip hamile kalamaması sonucunda uygulanmaktadır. Tüp bebek uygulaması laboratuvar ortamında yumurtalıkların sperm ile birlikte döllenmesini sağlamaktır.  Döllenen yumurtalıklar tekrar rahmin içerisine enjekte edilmektedir. Bu şekilde kişilerin gebe kalması sağlanmaktadır, yardımcı üreme tekniği olarak kullanılan bu yöntem günümüzde oldukça yaygındır.

tup-bebek-tedavisi-ne-kadar-surer

Tüp Bebek Aşamaları

Tüp bebek tedavisinde ilk aşama olarak, annenin yumurtalıkları ve babanın spermleri laboratuvar ortamında döllenmektedir. Bu döllenme sonucunda embriyo oluşacaktır ve embriyo anne rahmine yerleştirilir. Kişilere bu uygulamamlar yapılmadan önce mutlaka çiftlerin daha önceden geçirmiş oldukları hastalıklar incelenmektedir. Anne adayının daha önceden geçirdiği gebelikler ve düşük oranlarına bakılır, eski tahliller tekrar incelenir. Tüm bu bilgilere göre doktorunuz sizler için en iyi tüp bebek planlamasını yapacaktır. Planlamalar sonucunda sizlerle birlikte tedavi süreci konuşulup tedaviye başlanacak olan gün seçilir.

Yumurta Toplama Aşaması

Yumurta toplama aşamasında gelişmiş olan yumurtalar toplanır ve döllenme işlemi için laboratuvarda saklanır. Bu işlem gerçekleştirilirken babadan da sperm örneği alınır, eğer baba sperm vermek istemiyor ise mikro TESE yöntemi ile de sperm elde edilebilmektedir. Bu aşamadan sonra döllenme aşaması gerçekleşmektedir. Döllenme aşamasında spermler ile yumurtalık döllendirilir. Döllenene yumurtalarda laboratuvar ortamında saklanmaktadır. Döllenme işlemi sonucunda anne adayına kısa süreli bir işlem ile embriyo yerleştirilir, yaklaşık olarak bu işlem beş, on dakika sürmektedir. Bu işlem sonrasında 12 içerisinde gebelik testi uygulanır.  Sonuca göre tüp bebek uygulamasının başarılı olup olmadığı görülür.

Tüp Bebek Aşamalarının Süreleri

İlk aşama bir gün içerisinde tamamlanmaktadır. Daha sonra 15 gün kadar ikinci aşama sürecektir, yumurtaların toplanacağı aşama ise yarım saat sürmektedir ve kişiler bir iki saat dinlenmesi için uygulama merkezinde bekletilmektedirler. Bu işlemden yaklaşık olarak 3- 4 gün sonra tüp bebek merkezi ziyaret edilir ve transfer işlemi beş dakika da gerçekleştirilir. İşlemler tamamlandıktan sonra 12 gün beklenir ve hamilelik testi yapılır. Bunun için tekrar uygulama merkezine gitmenize gerek yoktur, bir hamilelik testi alarak evde kendiniz de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Tüp bebek tedavisi ne kadar sürer denildiğinde bu işlemlerin hepsi bir ayınızı almayacaktır. Kısa bir süre içerisinde tedaviniz gerçekleştirilecektir.

Kısırlığa Sebep Olan Rahatsızlıklar

Kısırlığın pek çok farklı sebebi olabilmektedir. Bunlardan biri kanal tıkanıklığıdır. Spermler kanal tıkanıklığı durumunda yumurtalıkla bir araya gelemez. Bu da hamilelik durumunu engeller. Endometriosis, yani rahim dokusunun rahim dışında gelişmesi durumudur ve oldukça ağrılıdır. Yumurtlama bozuklukları, düzensiz adet görme ya da hiç adet görmeme durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda kişiler tüp bebek tedavi yöntemine başvurabilirler. Tedaviye başlamak için ise kişilerin adet gününe göre birkaç gün geçtikten sonra 3. Gün gibi tedaviye başlanabilir. Bu şekilde tedavi aşamaları uygulanmaya başlanacaktır.

Tedavi İçin Yaş Önemli Bir Faktör Mü?

Tedavi işlemi için kişilerin yaşları da oldukça önemli bir faktördür. 35 yaşı ve üzerindeki anne adaylarının yumurtalık rezervleri azalacağı için yumurtalığın yapısında farklılıklar ve doku bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden hamileme kalma oranı yaş ilerledikçe azalmaktadır. Gene de çiftlerin isteğine göre tüp bebek yöntemi uygulanır ve hamile kalma oranı az da olsa bu şekilde çocuk sahibi olan kişiler de vardır. Tüp bebek tedavisi için kişiler ilk olarak mutlaka muayene olmalılardır. Tedaviye doktorun uygun gördüğü süreler ve uygulama biçimine göre başlanmalıdır. Hiçbir şekilde tedavi sürecini aksatmamalısınız. Bu şekilde olumlu bir sonuç alacaksınızdır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024