Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranı Nedir?

Çiftler normal yollardan bebek sahibi olamadıklarında en çok tüp bebek yöntemini tercih ediyorlar. Tüp bebek yönteminde yumurta rahim dışında dölleniyor ve sonra tekrar rahme yerleştiriliyor. Bebek sahibi olmak isteyenler tüp bebek tedavisinde en çok başarı oranlarını merak ediyorlar. Çünkü bu yöntem için hem maddi hem de manevi güç harcıyorlar. Ayrıca bebek sahibi olmayı çok istemeleri ve bu konuda sürekli denemeler yapmaları ister istemez tüp bebek başarı oranını, en çok merak edilen konu haline getiriyor.

Başarı Oranı Neye Bağlıdır?

Tüp bebek tedavisi 45 yaşına kadar uygulanabilen bir tedavidir. Ancak 40 yaş sonrasında tüp bebekte başarı oranı düşmektedir. Tüp bebeğin genel aşamaları yumurtaların uyarılması ve sonrasında yumurtaların toplanarak spermle döllenmesi, en son aşamadaysa da döllenmiş olan yumurtaların nakil işlemi şeklindedir. Tüp bebek tedavisinin başarı oranları birçok faktöre bağlı olur. Bunlardan birisi yaş faktörüdür. Başarı oranı, tedaviyi uygulayan çiftin yaşına göre değişiklik gösterir. Bir örnek vermek gerekirse kadının yaşı 35 altındaysa tedavi başarı oranı ortalama yüzde kırk yedilerde iken, 35 yaş ve üstü olan kadınlarda başarı oranı yüzde otuz dokuzlara kadar gerileme gösterebilmektedir. İlerleyen kadın yaşı tedavi başarı oranını etkiler. Erkeğin yaşı ilerlediğinde de sperm kalitesinde değişiklik meydana geleceğinden dolayı, erkek yaşı da tedavi başarı oranını etkileyen bir faktördür.

Tüp Bebek Merkezlerinin Başarı Oranına Etkisi

Tüp bebek tedavisi uygulayan merkezler ortalama başarı oranını %40-60 arası olarak belirtirler. Bu belirtilen aralık genel bir başarı oranıdır. Ancak en önemli şey çiftin özellikleridir. Çünkü her tüp bebek tedavisindeki başarı oranı, tedavinin uygulandığı çifte göre değişiklik gösterecektir. Kadınların yumurta rezervleri, çiftlerin alkol ve sigara alışkanlıkları, fazla kilonun var olup olmadığı, çiftin stres durumu gibi pek çok faktör bebek tedavisindeki başarını oranını etkiler. Bu nedenle net bir başarı oranından bahsedilmesi yanlıştır. Ancak en net bilinen faktör çiftlerin yaşıdır. 45 yaşında olan bir bayan için başarı oranı yüzde beşlere kadar düşebilir. Elbette yine net bir şey söylemek doğru olmaz. Çünkü istisna durumlar her zaman gerçekleşebilmektedir.

Sabır Çok Önemlidir

Tüp bebek tedavisinde çiftlerin umutsuzluğa düşmemesi ve sabırlı olmaları oldukça önemlidir. Asla vazgeçmeyen ve birden fazla kez tedavi deneyen çiftlerin en sonunda başarıyı yakaladıkları oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Çiftler tedavi gördükleri merkezde başarısız sonuç aldılarsa ve bu başarısız sonuç özellikle üç deneme sonundaysa, o zaman çiftler başka merkezlerde de şanslarını denemelidirler. Aslında burada merkez değişiminden ziyade çiftlerin psikolojilerinde bir değişime ihtiyaç duyulduğu gerçeği vardır. Çünkü deneme sonrasında başarısız sonuçlarla karşılaşılan çiftler umutsuzluğa kapılır ve bu umutsuzluk da strese neden olarak tedavi başarı oranını düşürür. Tedavi başarı oranı düştüğünden sonuçlar yine olumsuz olabilir ve bu kısır döngü maalesef böyle devam eder. O nedenle çiftler tüp bebek tedavisinde ihtiyaç duydukları dönemlerde psikolojik destek de alabilirler. Unutulmamalıdır ki, tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen faktörlerden birisi de strestir.

Yüzde ellilere varan tedavi başarı oranları oldukça iyidir. Çiftlerin burada kendi sağlıklarına dikkat etmeleri, kötü alışkanlıklardan uzak durmaları, psikolojilerini iyileştirmeleri ve umut etmekten vazgeçmemeleri gereklidir. Yaş faktörünün de oldukça etkili olduğu düşünülürse, bu faktöre de dikkat etmek başarı oranını arttırır. Bir kadının ortalama olarak doğurganlığının düşmeye başladığı yaş 35 olarak belirtilir. Çünkü yaşla birlikte yumurta sayısında azalma meydana gelir ve yumurta sayısının az olması tüp bebek tedavisindeki başarı oranını düşürür. Bu nedenle yaş faktörüne de olabildiğince dikkat etmek de fayda vardır.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024