Tüp bebek tedavisi çiftleri zorlayan bir süreçtir. Bu da psikolojik olarak yaklaşıma sebebiyet verir. Bu süreçte hem beden hem zihin aynı anda iletişimde olduğundan tedavi sırasında özellikle kadın açısından psikolojik düşmelere sebep olarak bir duygu karmaşası yaşanır. Bu açıdan profesyonel bir desteğin önemi son derece büyüktür. Çocuk sahibi olmak isteyip de olmayan çiftlerin kısırlık tedavisine girdiği an itibari ile aslında sıkıntılı bir döneme de start verilmiş olunur. Doğal yollardan gebelik sağlanamadığında yardımcı üreme tekniklerine başvurulunca bundan öncelikle fiziksel olarak ardından sosyal olarak ve maddi olarak etkilenmeler geldikçe psikolojik çöküntüler de başlar.
Anne baba adayı olan çiftler tüp bebek tedavisi sırasında sabır, büyük harcamalar yaşanacak olan bir döneme girerler. Üstelik sonucunda da bir belirsizlik vardır. Yani tedavinin sonuç vermemesi olasılığı da mevcuttur. Başarısız sonuçlarla karşılaşan çiftlerdeki psikolojik çöküntü ile baş etmek hayli zordur. Bu da özellikle kadında duygusal dalgalanmalar demektir ki; çaresizlik, umutsuzluk hatta hatta suçluluk duyguları ard arda gelir.
Tüp bebek tedavisinde negatif sonuçlanmalarda psikolojik çöküntüler ardı arkasına gelir. Kadın kendini suçlu hisseder, umutsuzluk başlar, hayal kırıklıkları çifti olumsuz etkileme sürecine sokar. Negatif sonuçlar birkaç defa tekrar edince de deyim yerindeyse yas tutma dönemi bile başlayabilir. Bu da başta kadının kendini sonra eşini zedeleme dönemine dönüşür.
Kısırlık sorunu yaşayan çiftlerde yaşanan psikolojik etkileşimler ile başta anne adayı olmak üzere stres düzeyi fazlaca etkilenme sürecine girer. Bununla beraber baba adayı da anneden aldığı olumsuz elektrikle de aynı kapsam içerisinde yoğrulmaya başlar. Çünkü kadın bu dönemde hem zihin olarak hem beden olarak ağır bir dönemdedir. Aldığı hormon ilaçları ile bedeni alt üst olmuştur. Tedavinin cevap verip vermeyeceği endişesi ile psikolojik dengesizlikler baş gösterir. Tüp bebek tedavilerinde stres düzeyinin her artışı olumsuz bir adım olarak geri dönüş yapmaktadır. Bu kanıtlanmıştır.
Tüp bebek tedavisinde bir uzmandan destek alınması; çiftlerde görülecek farklı belirtiler olsun, stres olsun tedavinin başı ya da sonu olsun olması gereken bir detaydır. Bu dönemde alınacak destek yararlı yaklaşımlara sebebiyet verecektir. Çiftler bu dönemde sıkça duygu karmaşası yaşarlar. Bir yandan çocuk sahibi olamama korkusu bir yandan negatif olan tedavi sonuçları ilişki açısından zedelenmeler yaratır. İşte bu dönemde alınacak destekle çocuğun evlilikte odak nokta olmadığı fikri sabitlenir, anlatılmaya çalışılır. Kısırlık sorunu yaşayan ve beraberinde tüp bebek tedavisi gören çiftler ve özellikle kadın kendini bu dönemde yalnız hisseder. Bunun yanı sıra aşırı stres, öfke, herkesten kaçma, sosyallikten uzaklaşma modlarına girer. Aksine bu dönemde akışına bırakmak, stresten uzak durmak, uzaklaşma yerine kenetlenme dönemine girmek çok daha olumlu etkiler kazandıracak hatta hatta tedavinin olumlu sonuçlar vermesinde yardımcı bile olacaktır.
1- Tedavi sırasında alınan psikolojik destek olumlu sonuçlar sağlar.
2- Tüp bebek tedavisi sırasında kadının desteğe ihtiyacı yüksek seviyelerdedir.
3- Tüp bebek tedavisi sırasında yaşanan stresli günlerde eşler arasında çatışmalar artabilir.
4- Tüp bebek tedavisi sırasında alınan hormonlar sebebiyle kadında depresyon halleri yaşanabilir.
Psikolojik destek almış bir çiftle almamış bir çift arasında sonuçlanma açısından inanılmaz farklılıklar yaşanmaktadır. Tedavi zorlu bir süreçtir ve kadının bu dönemde inanılmaz bir desteğe ihtiyacı vardır. Bu destekler de kadında gebe kalma oranlarını yükselmesi açısından ciddi oranlar sağlamıştır.