Ankara Kolkoskopi 

Kolkoskopi, prekanseröz lezyonların tespiti için smearden sonra ileri tetkik için kullanılan bir testtir. Kolkoskopi, kişinin serviksinin mikroskop benzeri kolkoskop adı verilen bir cihazla, bu alanda uzmanlaşmış bir jinekolog tarafından incelenmesi işlemidir.

Ankara Kolkoskopi işleminde kişi jinekolojik muayene pozisyonunda iken doktor kişinin serviksindeki hücreleri büyük büyütmede inceler. İşleme hazırlık aşamasında serviksi SF (Serum Fizyolojik Sıvı) adı verilen sıvı ile yıkar, sonra asetik asit ile yıkar. Asetik asit ile yıkanan servikste bazı bölgeler beyaz renk değişimine uğrayabilir. Beyaza boyanan bölgeler daha detaylı incelenir. Gerek görülürse o bölgeden biyopsi alınarak patolojiye gönderilir.

Kolkoskopi ile transformasyon zonu detaylıca incelenir. Kolkoskopi ile dokudaki metabolik ve biyokimyasal değişiklikler yansıtılabilinir. Terminal damarlanmalar incelenebilir. Damarlanmanın şekli kanser açısından büyük önem taşımaktadır; çünkü kanser dokusunda kanlanma artışı olur, böylece bir ağacın dallanmasını andıran kan damarları inceliğini kaybederek kalınlaşır.

İşlem öncesinde mesane ve barsaklarınızı boşaltmanız kolkoskopinin daha iyi geçmesini sağlayacaktır. Ayrıca işlemden 24 saat önce cinsel ilişkide bulunmamalısınız; tampon ve vajinal ilaç kullanmamalısınız; vajinal duş yapmamalısınız.

Kolkoskopi işlemi 20-30 dk sürmektedir. İşlem sırasında hafif kramp ve ağrı duyabilirsiniz. İşlem sırasında sedatif ilaçlar kullanılabilinir, bu ilaçlar ağrı duymanızı azaltmaya yardımcı olur.

İşlem sonrası koyu renkli akıntı ve en az iki gün süren leke tarzında kanamanız olabilir. En az 1 hafta tampon kulanmaktan ve cinsel ilişkiden kaçınmalısınız.

Kolposkopi Neden Yapılır ?

Kolposkopi bir işlemdir ve bu işlem rahim ağzı kanseri olan kişilerin erken teşhisinde çok önemli rol oynar. Bu ışıklı alet sayesinde rahim ağzının görüntüsü büyütülür ve daha uygun bir teşhis ortamı oluşur. Bu da tedaviye erken başlamak demek. Bu işlemin yapılmasının nedeni eğer hücresel değişiklikler varsa bu değişikliklerin nedeninin öğrenilmesi. Bu işlem sonrasında rahim ağzı kanseri hastalığının teşhisi erken konulur. Bu işlemin ağrı yapmaması için kendiniz olabildiğince rahat bırakmanız gerekiyor. Aksi takdirde biraz ağrı ve kramp hissedebilirsiniz. İşlem öncesinde bağırsaklarınızı ve idrar torbanızı boşaltmanız sizi daha rahat ettirecek. Aynı şekilde işlemden 1 gün önce duş almayın ve tampon gibi şeyler kullanmayın.

Kolposkopi Nasıl Yapılır ?

Rahim ağzı ve yumurtalık kanserinde teşhis aleti olarak bilinen kolposkopi, kadın doğum uzmanı tarafından rahim ağzına metal bir alet yerleştirilerek tümörlü hücreler tespit edilir. Ardından özel tuzlu ve dezenfekte su ile rahim ağzı suyu temizlenerek akıntılar giderilir. Vajinadan gelen bu beyaz akıntı hasta hücrenin varlığını gelen sıvının renginin değişmesi ile belli eder. Bu sıvı laboratuvar ortamında incelendikten sonra biyopsi yapılarak kanserli hücre tespit edilerek tedavi süreci başlatılır.

Kolposkopiden Sonra Kanama Olur Mu ?

Kolposkopi vulva, vajina ve serviks denilen rahim ağzından hücre alınıp büyütülerek incelenmesi yöntemidir. Oldukça basit bir yöntemdir ve yöntem sırasında kanama genel olarak görülmez. Ancak farklı tip deri hastalıkları olan hastalarda kanama görülebilir. Kolposkopi küret denilen alet ile yapılardan hücre kazınmasıdır. Ardından bu hücreler mikroskop altında incelemeye alınır.

Vulva ve vajina incelemesi için anestezi kullanılmazken serviks incelemesinde kullanılabilir. Alınana hücreler çeşitli şekillerde boyandıktan sonra incelemeye alınır. Hastalıkların belirlenmesi için oldukça pratik bir yöntemdir. Kolposkopi uygulanan hastaların çok küçük bir kısmında kanama görülmektedir. Bu kanamanın sebebi çoğunlukla kolposkopi değil altta yatan bir hastalıklar. Bu nedenle bu hastalar hemen bir uzmana danışmalıdır.

Bu bölümde Kolkoskopi üzerine sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024