Miyomlar Kısırlığa Neden Olur Mu?

Miyomlar rahim içinde ve dışında büyüyen iyi huylu tümörlerdir. Kadınlarda en sık rastlanan hastalıktır. Üreme çağında olan her kadın miyom riski ile karşı karşıyadır. Miyomlar tahminlere göre kadınların %20’sinde ve 35 yaş üstü kadınların %40’ında bulunmaktadır.

Miyomların büyüklüğü her kadında farklılık gösterebilir. Bazı miyomlar kadınların gebe kalmasını engelleyebilir. Miyomların çapı ve sayıları arttıkça kısırlık riski de artabilir. Özellikle rahim içinde bulunan miyomlar küçük olsalar bile fazla problem meydana getirirler.

Miyom Nedir?

Rahim içinde ve çevresinde iyi huylu bir tümördür. Kadınların yaklaşık %25-50’sinde bulunur. Pek çok kadın miyomlarından haberdar olmayabilirler, çünkü küçük kalabilirler ve hiç bir belirti göstermeyebilirler.

Miyomun Belirtileri

Miyomu olan birçok kadın da hiç bir belirti yoktur.

Belirtisi görünen kadınlarda en sık rastlanan belirtileri şunlardır:

  • Adet kanamasının artması
  • Sık idrara çıkma
  • Kabızlık
  • İlişki sırasında ağrı
  • Bir haftadan fazla süren adet kanamaları
  • Düşük ve kısırlık

gibi sıkça görülen belirtilerdir.

Miyom Kısırlık Yapar Mı?

rahim ağzına yerleşmiş miyomlar spermlerin rahim içine geçmesini engelleyebilir. Bu durumda kadının hamile kalması oldukça azalır. Tüplere yerleşen miyomlar iki tüpün tıkanmasına yol açarak gebeliği engeller ve kısırlığa neden olabilir.

Miyom Tanısı Nasıl Konur?

Miyomların kesin bir tanısı yoktur. Genellikle ailesel olabilir. Yani bir kadının annesinde, kardeşinde veya anneannesinde miyom olma şansı çok yüksektir. Nadiren de olsa hızla büyüyen ve şiddetli ağrılar gösteren miyomlar kanserleşme riskini fazla gösterirler.

Miyomların Büyümesi Mümkün Mü?

Miyomlar kadınlık hormonu olan östrojenlerle birlikte büyürler. Bu yüzden miyomlu hastalara östrojen içeren ilaçlar verilmektedir. Menopoz sonrası küçülürler ve büyüme göstermezler.

Miyom Çeşitleri

Miyom çeşitleri kendi içlerinde üçe ayrılır.

Bunlar;

  • Submuköz miyomlar
  • İntramural miyomlar
  • Subseröz miyomlar

Olmak üzere üç farklı şekilde gruplandırılarak incelenebilir.

Submuköz Miyomlar

Rahmin iç tabakasında oluşur, rahim boşluğuna doğru büyüme gösterirler. Az rastlanan fakat en çok kanamaya neden olan miyom çeşididir.

İntramural Miyomlar

En sık rastlanan miyom çeşididir. Bu miyomlar rahmin ortasında kas tabakasına yerleşirler. Adet kanamasının artmasına yol açar, karın ağrısı, rahimde büyüme ve hastalarda kansızlık gibi şikayetlere yol açar.

Subseröz Miyomlar

Rahmin dış tabakasından dışa doğru büyüme gösterirler. Kanama problemi yaşamazlar daha çok karın ağrısı, sık idrara çıkma ve kabızlık gibi şikayetlere yol açarlar.

Miyom Kansere Dönüşür Mü?

Miyomlar iyi huylu oldukları için kansere dönüşme ihtimalleri yoktur. Ancak büyüme gösterdikleri için hastalar doktor gözetimi altında olmalıdırlar.

Miyomların Ameliyat Edilir Mi?

Kadınların şikayetlerine göre miyomların alınması gerektiğine karar verilir. Miyomun çapı 5 santimden büyükse ve hala büyümeye devam ediyorsa ve hastanın şikayetleri artıyorsa tedavi edilmesi gerekir. Miyom tedavisi cerrahi bir tedavidir. Miyom ameliyatları iki şekilde yapılır. Kapalı ameliyatlar ve açık ameliyatlardır. Hastanın hastanede kalma süresi çok kısadır. Bir kaç gün içerisinde günlük hayatına devam edebilir.

Esra Çabuk Cömert
Yazar:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Son Güncellenme Tarihi: 05.01.2024